Συγκεντρωτικό δράσεων ενάντια στους Μεσογειακούς αγώνες των ΕΛΠΕ

Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες που θα γίνουν τον Αύγουστο του 2019 αποτελούν την κεντρική χορηγία των Ελληνικών Πετρελαίων στη Δυτική Ελλάδα όσον αφορά τη χρονική διάρκεια αλλά και τα ποσά που διαθέτουν. Το όνομα της εταιρείας έχει συνδεθεί άμεσα με τους αγώνες με τη μορφή του «Χρυσού Χορηγού» από τον Αύγουστοτου 2017, πριν ακόμα αποφασιστεί πως οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στην Πάτρα. Το «ξέπλυμα» των ΕΛΠΕ, συμφωνήθηκε κεντρικά από το κράτος -και το αποδέχτηκαν οιδιοργανωτές και ο δήμος της Πάτρας- με μια συμφωνία που προβλέπει την παρουσία του λογοτύπου της εταιρείας σε εκατοντάδες χιλιάδες σημεία που αφορούν τους αγώνες (φυλλάδια, αφίσες, καταχωρήσειςκ.α.). Παράλληλα οι υπεύθυνοι των αγώνων δεν παραλείπουν σε κάθε ευκαιρία να ευχαριστήσουν τον χορηγό τους, λέγοντας πως χωρίς τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν οι αγώνες. Κάτι που είναι εντελώς πλασματικό, αφού οι αγώνες στοίχισαν κοντά στα 6.000.000 ευρώ και τα ΕΛΠΕ έδωσαν για τη «χρυσή» τους χορηγία κοντά στις 200.000. Η «προσφορά στην κοινωνία», που ευαγγελίζεται, τα ευχαριστήρια μηνύματα και τα λογότυπα που «ξεφυτρώνουν» σε διάφορα σημεία, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα μέσο που αποσκοπεί στο να φιμωθούν οι όποιες φωνές αντίδρασης και αντίστασης των τοπικών κοινωνιών που αναδεικνύουν το καταστρεπτικό έργο της. Εν τέλη, οι αποδέκτες των μαύρων χορηγιών– διαφημιστές της προπαγάνδας των ΕΛΠΕ είναι συνένοχοι στο έγκλημα των εξορύξεων που ετοιμάζεται.

Στα πλαίσια των παράκτιων μεσογειακών αγώνων της “χρυσής χορηγίας΄΄ των ΕΛΠΕ πραγματoποιήθηκαν διάφορες δράσεις στην Πάτρα για περισσότερες φωτογραφίες εδώ:

  • πανό στην πλαζ και στον νότιο πάρκο που πραγματοποιήθηκαν οι παράκτιοι μεσογειακοί αγώνες(Π.Μ.Α.), στην πλ. Γεωργίου που υπήρχε περίπτερο για τους αγώνες και στην πλ. Όλγας. Τα συνθήματα ήταν: Πίσω από τη βιτρίνα των παράκτιων μεσογειακών αγώνων κρύβονται τα συμφέροντα των ΕΛΠΕ και η λεηλασία της φύσης, Οι παράκτιοι μεσογειακοί αγώνες των ΕΛΠΕ ξεπλένουν τα εγκλήματα των εξορύξεων υδρογονανθράκων, Από την ήπειρο μέχρι την Κρήτη αγώνας ενάντια στις εξορύξεις και τα συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιριών, Οι χορηγίες των ΕΠΛΕ συγκαλύπτουν τη λεηλασία του φυσικού κόσμου.
  • 23/8 μικροφωνική συγκέντρωση στον Έσπερο στην πλ. Γεωργίου.
  • 24/8 μοιράσματα κειμένων στην πλαζ και στο νότιο πάρκο.
  • 25/8 συγκέντρωση στο νότιο πάρκο κοντά στην είσοδο του σταδίου στην τελετή έναρξης των αγώνων. Στη συγκέντρωση μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα στους περαστικούς και σε όσους/ες πήγαιναν να παρακολουθήσουν την έναρξη των Π.Μ.Α. . Η αστυνομική παρουσία ήταν έντονη θέλοντας να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των Π.Μ.Α. των ΕΛΠΕ. Όταν κόσμος προσέγγισε αρκετά την είσοδο για να μοιράσει κείμενα και να καταδείξει τους λόγους της χορηγίας, τα ΜΑΤ παρατάχθηκαν για να αποκόψουν την πρόσβασή μας στο σημείο. Παρόλα αυτά, η συγκέντρωση συνεχίστηκε μέχρι των κλείσιμο των πορτών της εισόδου.
  • 30/8 μοιράσματα κειμένων στο κέντρο της Πάτρας και ανάρτηση πανό έξω από το δημαρχείο καταδεικνύοντας την ανοχή και συνεργασία (καθώς συμμετείχαν μέχρι τελευταίας στιγμής στην επιτροπή διεξαγωγής των αγώνων) της δημοτικής αρχής, στην ύπαρξη εδώ και δυο χρόνων των ΕΛΠΕ σε διάφορα σημεία της πόλης σαν τον χρυσό χορηγό των Π.Μ.Α.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *